Emberi kommunikáció a játszmák tükrében workshop

Mit tehetünk, ha a családunkban, a párkapcsolatunkban, a munkahelyünkön, vagy a baráti körünkben adok-kapok játszmáknak vagyunk kitéve? Hogyan ismerhetjük fel a különféle játszma típusokat? Miként oldhatók fel ezek az élethelyzetek? Milyen módon ismerhetjük fel, ha mi magunk veszünk fel álarcot? Mit tehetünk másként, hogyan változtathatunk?

A jelenlegi workshop célja, hogy megfelelő önismerettel és tudatossággal tekinthessünk kapcsolatainkra, azok dinamikájára, saját felvett, vagy később kialakított szerepeinkre és ezzel párhuzamosan kiszállhassunk a szociális kapcsolódásokat megnehezítő emberi játszmákból.

A foglalkozáson górcső alá vesszük az Eric Berne Tranzakcióanalízise alapján fellelhető különféle én-állapotokat (gyermeki én-felnőtt én-szülői én), az eltérő kommunikációs helyzetekből eredő szerep konfliktusokat (álarcok, felvett szerepek), valamint az emberi kommunikációs helyzetek során kialakuló főbb játszma típusokat (úgy, mint a „szegény én”, a „zárkózott” és más, hasonló játszma-típusok). Beazonosítjuk a szerepek mögött meghúzódó érzelemmintákat és azok kiindulási pontjait, annak érdekében, hogy önmunkával feloldhassuk azokat. Külön tárgyaljuk, hogyan fedezhetjük fel az álarcainkat és cselekedhetünk a változás érdekében (a felismerés ereje). Az elméleti alapok áttekintése után, gyakorlati feladatokkal, szituációs gyakorlatokkal tanuljuk meg ezen élethelyzetek feloldását, törekedve a nyertes-nyertes pozíció elérésére és fenntartására.

Tematika:

  • Álarcok, szerepek, minták: tanult és felvett viselkedési módozataink
  • A megfelelési mechanizmusok észrevétele, önmagunk választásának képviselete
  • A felismerésben rejlő változtatás lehetősége
  • Főbb emberi játszma típusok és feloldási lehetőségei
  • A belső stabilitás fenntartása, a védekezési üzemmód elengedése
  • Szituációs gyakorlatok a játszma feloldásának gyakorlására

Szeretettel várlak:

Winkler Móni

Életviteli tanácsadó
Theta Healing tanár és konzulens
Metafizikai tréner, oktató
Grafológus és Rajzelemző